Lekkie jak chmurka bezglutenowe ciasto z chia

1 listopad 2016 Kategoria: Słodkości i desery Komentarzy: 2 Odsłon: 577
Lekkie jak chmurka bezglutenowe ciasto z chia

Ciasto, które dostarczy energii, poprawi przemianę materii, oczyści organizm z toksyn i dodatkowo dostarczy wielu witamin i minerałów?
Tak - a żeby jeszcze bardziej Was zachęcić, dodam że jest lekkie, rozpływające sie w ustach i niskokaloryczne.
Ciasto, którego nie trzeba piec, proste w wykonaniu.
Lekko, łatwo i przyjemnie przygotujesz bezglutenowe ciasto z chia.

Składniki

Sposób przygotowania

Tortownice o średnicy 24 cm, wyłozyć biszkoptami bezglutenowymi (środek i boki).

Nasiona chia wymieszać z mlekiem i jogurtem greckim, odłożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody.
Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę dodać do jogurtu z chia, dodać ksylitol, cukier kokosowy i wanilię, wymieszać i wstawić do lodówki.
Gdy masa trochę stężeje, rozpuścic galaretki w 0,5 litra gorącej wody, mozna dodać jakikolwiek cukier do smaku.
Odczekać aż galaretka się zsiądzie. Na masę jogortową wyłozyć owoce, wylać tężejącą galaretkę i całość wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Następnego dnia można delektować się pysznym deserem w wersji fit:).
Smacznego.

Komentarze

    • Avatar
      MAMA TRÓJKI
      25 listopad 2016

      Cześć, byłaś u mnie na blogu. Nazwa twojego bloga mnie zainteresowała więc jestem, Cieszę się, że tu trafiłam. Mam bezglutenową przyjaciółkę i wciąż szukam dań i deserów które mogłabym zrobiż na jej przyjazd :)

    • Avatar
      Bożena
      25 listopad 2016

      Cześć, byłaś u mnie na blogu. Nazwa twojego bloga mnie zainteresowała więc jestem, Cieszę się, że tu trafiłam. Mam bezglutenową przyjaciółkę i wciąż szukam dań i deserów które mogłabym zrobiż na jej przyjazd :)

Napisz Komentarz