Kokosowa tarta z owocami sezonowymi

21 sierpień 2017 Kategoria: Słodkości i desery Komentarzy: 0 Odsłon: 233
Kokosowa tarta z owocami sezonowymi

Tarta kokosowa, której świeżości dodają sezonowe owoce, to moje dzisiejsze odkrycie. Spód to mąka kokosowa z jajkami, świetna - krucha, bez cukru, bezglutenowa. Masa to moje ulubione mleczko kokosowe, wanilia, cukier kokosowy, wszystko posypane owocami. Maliny, borówki i jeżyny z mojego ogródka.
Wiecie co jest najlepsze w tej tarcie ? To że można ją jeść bez wyrzutów sumienia :)

Składniki

CIASTO - do formy 26 cm:

  • 7 łyżek mąki kokosowej (---> kupisz TUTAJ),
  • 5 dużych jajek,
  • 2 łyżki cukru kokosowego/ erytrolu lub ksylitolu,
  • 3 łyżki oleju kokosowego

KOKOSOWA MASA:

  • 400 -500 ml mleczka kokosowego,
  • 4-5 łyżek cukru kokosowego (--> kupisz TUTAJ), ksylitolu lub erytrolu,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • laska wanilii.
  • ulubione owoce, najlepiej sezonowe

Przepis

  • Mąkę wymieszaj z jajkami, płynnym olejem i cukrem, odstaw na kilka minut.
  • Masę wyłóż do natłuszczonej formy o średnicy 26 cm.
  • Ciasto wstaw do piekarnika, piecz 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni.
  • Po opieczeniu, wystudź.

  • Mleczko kokosowe rozgrzej w garnuszku.
  • Do mleczka dodaj przepołowioną laskę wanilii z wyjętymi ziarenkami.
  • Dodaj wybrany cukier, gotuj do gorącego mleka.
  • Po ugotowaniu, wyjmij laskę wanilii, mleko schłodź
  • Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wodzie, dodaj do mleka
  • Masę wylej na spód do tarty, wsadź do lodówki do stężenia masy.
  • Całość posyp owocami, udekoruj.
  • Dobrym pomysłem jest również dodanie galaretki truskawkowej na owoce.
    SMACZNEGO





     

Napisz Komentarz