Kotlety kalafiorowe z piekarnika

5 grudzień 2017 Kategoria: Obiady Komentarzy: 0 Odsłon: 78
Kotlety  kalafiorowe z piekarnika

Lubię zimowe, szare dni, gdy mogę gotować, powoli, spokojnie, bez stresu, spóźnienia i ciśnienia. Dzisiaj za oknem zimowa aura, więc nie wynurzam nosa za drzwi.
W mojej głowie jeden cel, ugotować coś zdrowego, fit i bezmięsnego. Szybki przegląd lodówki, bo jak już sobie obiecałam że dziś nie wyjdę z domu, muszę obietnicy dotrzymać. W lodówce na szczęście zawsze mam kilka warzyw, z których mogę zrobić coś dobrego. A więc kasza jaglana jest, kalafior jest, cebula, ziemniaki, przyprawy są, a więc mam wszystko potrzebne do dzisiejszego obiadu. Puszczam muzykę, do lepszego nastroju, robię herbatkę zieloną i do dzieła.

Składniki:

  • Szklanka kaszy jaglanej,
  • mały kalafior,
  • mała cebula, dwa ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • pietruszka zielona,
  • przyprawy: czarnuszka (kupisz TUTAJ), gałka muszkatołowa, pieprz, sól, papryka mielona (kupisz TUTAJ),
  • bulion/ woda,
  • mąka ziemniaczana lub owsiana
  • 2 łyżki oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, przygotować blachę, z pergaminem.
  2. Kaszę jaglaną zalać bulionem/ wodą, gotować do rozgotowania kaszy.
  3. Kalafiora i cebulę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
  4. Do startych warzyw dodać  pozostałe składniki: wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, przyprawy, mąkę, olej, pietruszkę i ugotowaną kaszę.
  5. Wszystko wymieszać, formułować kotleciki, układać na blaszce, piec około 30 minut.
  6. Kotleciki przewrócić na drugą stronę, piec około 5-10 minut.
  7. Podawać z ziemniaczkami i ulubionymi warzywami.
  8. Z porcji wyszło mi 10 dużych kotlecików. 

Napisz Komentarz